panorama

panorama
A Dream is a passion. A Vision is a goal.

Od běhání nic neočekávejte a získáte víc, než jste si kdy dokázali představit.

Od běhání nic neočekávejte a získáte víc, než jste si kdy dokázali představit.
INSPIRATION IS AN UNLIMITED POWER

sobota 4. února 2012

Born to run


Born to run. Born to run? Born to run!

Takhle by se dal vystihnout název této opravdu skvělé knižní editace. Když jsem knihu poprvé spatřil v knihkupectví, okamžitě jsem vysypal z peněženky všechny momentálně dostupné finance a vynaložil je na koupi knihy. Věděl jsem, že se mi do rukou dostalo něco výjimečného a koupí knihy jsem udělal správnou věc.

Konečně knižní vydání, které čtenáře hned od začátku vtáhne do děje a vyplivne vás na úplném konci předlouhého maratonu, dalo by se říci, spíše ultramaratonu. Tato kniha je opravdu bestsellerem ve svém oboru. Příběh, který má hlavu a patu, postavy, které nejsou smyšlené a hledání pravdy a poznání člověka zrozeného k běhu hluboko v údolí smrti, mexických měděných kaňonů.

Autor Christopher McDougall se jako drtivá většina běžců snažil zjistit, proč při běhu trpí bolestí. Díky tomu začíná velký kolotoč otázek a odpovědí. Přední světoví odborníci mu nedokázali odpovědět a tak se vydává na dlouhou cestu, do zapomenutých končin státu Mexika, kde objevuje nejvytrvalejší a především nejšťastnější běžce světa z indiánského kmene Tarahumara, pro které je běh na stokilometrové vzdálenosti v sandálech imitujících běh naboso, stejně přirozený a snadný jako dýchání. Seznamuje se zde také s podivínským Caballem Blancem, kterého indiáni přijali mezi sebe, a postupně s ním objevuje skrytá tajemství Tarahumarské vytrvalosti.

Kniha také výbornou formou podává informaci o zbytečnosti běžecké obuvi, která, jak si většina z nás myslí, místo toho aby vám pomohla ke zdokonalení běžecké formy, spíše napomáhá ke zničení chodidel, zraněním a devastaci svalstva.

Tento poutavý příběh změní život každému čtenáři opravdu nevšedním způsobem.
Po přečtení dokážete myslet pouze na jedinou věc, vstát a konečně vyběhnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat